De tweede Amsterdamse Kartografie Beurs (Amsterdam Map Fair) zal worden gehouden in Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam op zaterdag 6 september 2025. 10.00-17.00uur
Op deze beurs zullen 33 nationale en internationale antiquaren antieke zeekaarten, landkaarten, reis boeken, navigatie instrumenten, atlassen, globes en prenten aanbieden. Er zullen meerdee lezingen door bekende sprekers worden gehouden.
De deelnemende antiquaren komen uit Nederland, Belgie, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Italië, Amerika en Zuid Korea.
Amsterdam Map Fair
Het Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, 1018AA Amsterdam
Zaterdag 6 september, 2025.
Openingstijden : 10.00 - 17.00 Site : www.map-fair.com/amsterdam Email : adammapfair@gmail.com Tel.: Willy Schmidt +31 (0)6 28950074
- 33 nationale en internationale handelaren
- Meerdere lezingen door bekende sprekers.
- Bezoek aan de beurs en museum zijn gratis.
Het is misschien verwonderlijk dat de beurs zal plaats vinden in een museum, het is echter niet verwonderlijk dat de locatie Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is. Het Scheepvaartmuseum bezit immers een van 's werelds grootste en meest opmerkelijke maritieme collecties, waaronder zeekaarten, atlassen en globes.
Reis op papier zonder de ontberingen van de fysieke reis. De gepresenteerde oude landkaarten nemen de beurs bezoeker mee op een wereldreis van 450 jaar in de tijd. Naast oude zeekaarten van de Hollandse kust zijn er ook land- en zeekaarten van verre streken en landen te koop. Er zijn ook globes, atlassen en steden plattegronden en aangezichten te vinden.
De landkaart productie kwam op gang aan het einde van de 15de eeuw in Italië en daarna in Antwerpen. Nederlandse kaartenmakers als Willem en Joan Blaeu, Henricus Hondius, Johannes Janssonius, Frederik de Wit, Nicolas Visscher en vele anderen bepaalden in de 17de eeuw hoe de mens de wereld zag. Op de beurs zijn ook meer recente landkaarten te zien. Landkaarten hebben de loop van de wereldgeschiedenis beïnvloed. Kaarten werden gebruikt om een conflict te beslechten, tijdens een veldslag, voor de aanleg van een weg of kanaal, op een belangrijke vaarroute en als propaganda middel.
De Nederlandse uitgevers uit de Gouden Eeuw verkochten hun atlassen, globes en kaarten destijds wereldwijd. De laatste 100 jaar zijn vele atlassen en kaarten gekocht door buitenlandse handelaren en verdwenen kaarten uit Nederland. Op deze beurs zijn 25 buitenlandse handelaren aanwezig en zijn Nederlandse verzamelaars, musea en particulieren in de gelegenheid deze producten weer terug te kopen en uiteindelijk te behouden voor Nederland.
Programma en Lezingen
10.00 - Opening van de beurs.
17.00 - Sluiting van de beurs.
Informatie
Mocht u meer informatie nodig hebben dan kunt u altijd contact opnemen met
Willy Schmidt - tel +31 (0)6 28950074 - email: adammapfair@gmail.com
Hoogtepunten van de beurs
Hierbij enkle topstukken die op de beurs zullen worden aangeboden. Indien u op de foto klinkt kunt u een HR foto opslaan.
HONDIUS, H. - Nova Totius Terrarum Orbis Geographica.. (Amsterdam, 1630-1633). Een van de eerste kaarten waarop Australia wordt vermeld.
VAN KEULEN, J. - Nieuwe en zeer accuraate Zee-Caart van de Hollandse Wal strekkende van de Maas tot Texel opgenomen door Jan Rokusz Douw. (Amsterdam, 1750)
Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127-129, 1012 GC Amsterdam. The Allard Pierson depot contains around 135,000 loose maps, 4,500 atlases and a number of globes.
Brill Publishers - Uitgever van academische boeken, o.a; kartografisch.
The Brussels Map Circle - Wil ieder die geinteresseerd is in historische kartografie tesamen brengen.
Virtuele expo van antieke plattegronden van Amsterdam
Voor uitlopend op de beurs is er een virtuele expositie ingericht van antieke plattegronden en stads gezichten van Amsterdam. De kaarten zijn allen te koop en een link stuurt je direct naar de website van de handelaar die de prent aanbiedt en een meer uitgebreide informatie te vinden is.
Alvast veel kijkplezier.